Quintus, en T-ford 1923

Quintus, en T-Ford 1923 (2011-10-03)

Mina vänner

 

Detta är en solskenshistoria!

 

I går ringde jag till T-Fordklubben. Där svarade en Alexander Engström, se nedan.

 

Min T-Fords historia 1959-1980: 

 

Jag gjorde repmånad på I4 i Linköping 1959 och satte ut en post i ett skogsbryn i Klockrike. När jag i min kikare spanade efter den lede fi, fann jag en T-Ford stående på en gödselstack. Så fort jag blev ledig for jag till gården och talade med bonden. Han hade sökt nyttja bilen som traktor men tyckte de smala hjulen drog dåligt i östgötska leran. För att tynga ner bakstammen, kapade han karossen jäms efter förarsätet och lastade på lite tyngder.

Det hjälpte inte alls och bilen hamnade på gödselstacken.

 

Jag fick köpa vraket för 150 kr och körde hem det på lastbil till mina föräldrar på Kolfall norr om Roxen. Det fick namnet Quintus efter namnet på mitt kompani. Det fick också ett eget bankkonto. Min bror och jag bestämde oss för att försöka starta motorn i alla fall. Efter att ha rensat förgasaren från råttskit och spindelväv och kopplat in ett batteri, tog vi tag i veven. Efter bara några försök gick motorn igång med ett brak. Vi vågade dock inte köra den innan en större undersökning gjorts. Någon sådan blev aldrig av. Quintus forslades så småningom till vårt sommarställe Ängsvik söder om Nynäshamn där jag plockade isär den och ställde undan det som kunde användas.

 

1980 skildes min hustru och jag. Hon köpte en mindre villa i Djursholm och bildelarna  gav jag till min son som transporterade dem till Djursholm.

Dit kom en dag  Alexander Engström, lika gammal som min son,  och köpte Quintus för en betydligt större summa än den jag hade satsat. 

 

Alexander har ägnat 20 år åt att ge sin T-Ford ett nytt liv. Nu är den grön. Ni kommer ihåg att Henry Ford erbjöd valfri färg  men levererade alltid svarta bilar.

Han bjöd sin hustru på bröllopsresa i sin fina bil. Alexander är lärare på KTH.

 

Nu hoppas jag få se bilen i verkligheten och kanske köra den! Jag har nu åkt i den men Alexander vågade inte låta mig köra sin klenod från 1923.

 

Mvh

 

Geo

 

 

- Copyright © Gustaf Otto Douglas 2016 -